Earth Day Quiz 2014

EarthDay_Quiz

Post Tags

Mother Earth, today we celebrate you.

We hear a lot a pessimistic news and see a lot of negative statistics concerning the state of our planet. Temperatures are increasing, sea levels are rising, sea ice is melting, precipitation patterns are changing, oceans are acidifying and the list goes on.

Just like you, over the years I have become more aware, informed and involved in making a difference and changing my habits. Every year I incorporate 2-3 new green initiatives in my everyday life. One of them this year will be to purchase products with minimal packaging whenever possible.

To encourage you, enlighten you and maybe even inspire you do more to take care of our planet here is our annual Earth Day Quiz.

CO2

 1-The average American adds how much carbon dioxide to the atmosphere per year?

A) Half a ton

B) 20 tons

C) 1 megaton

                                                                                                Answer: B – 20 tons. Half of this 20 tons comes from transportation (cars, trucks, buses, aircraft). Europeans produce about 14 tons per year and the  average Indian about 1 ton per year.

2-Which of the following would have the biggest impact on reducing carbon emissions? 

A) Stopping deforestation

B) Taking all fossil-fuel-burning vehicles off the road

C) Shutting down all fossil-fuel power plants

                                                                                                 Answer: C – Shutting down all fossil-fuel power plants and moving to clean, renewable energy sources such as the sun and wind would have the biggest impact.

3-How many human deaths each year are attributed to climate change?

A) 1,500,000

B) 150,000

C) 1,500

                                                                                                Answer: B — 150,000  The World Health Organization says that 150,000 deaths per year are attributed to the effects of global warming which extreme weather, drought, heat waves, decreased food production, and the increase of the spread of disease.                                                                                          

4-In the United States, the six worse metropolitan areas for ozone pollution are all in one particular state. Which one is it?

A) Texas

B) New York

C) California

D) Arizona

                                                                                                Answer: C — California, the cities with the worst ozone pollution are the following: Los Angeles, Visalia, Bakersfied, Fresno, Hanford and Sacramento. See complete list here.                                                                                                     

 

Recycle, recycle, recycle!

5-Which of the following takes the longest time to break down?

A) Plastic six-pack holder

B) Hard plastic container

D) Disposable diaper

                                                                                              Answer: A — A plastic six-pack holder takes 450 years to disintegrate.

6-Which article of clothing can be recycled into playground and athletic flooring? 

A) Leather jackets and coats

B) Winter boots

C) Tennis shoes

                                                                                              Answer: C — Tennis shoes: Nike’s Reuse-a-Shoe program turns old shoes into playground and athletic  flooring.

 

 7-Every minute ___________ plastic bags are used.

A) 100,000

B) 1 million

C) 3.3 million

                                                                                           Answer: B– 1 million plastic bags are used every minute. Less than 1% of plastic bags are recycled.

 8-Every year, _________ pounds of trash are dumped into the ocean.

A) 350 million 

B) 900 million

C) 14 billion

                                                                                               Answer: C — 14 billion pounds of trash are dumped in the ocean every year.

 Lighting

9-The average home is illuminated by ________ light bulbs?

A) 32

B) 41

C) 50

                                                                                             Answer:  B  — 41  Take action, use compact fluorescent light bulbs (CFL) and LEDs which use  much less energy and will save you money.

10-LEDs last up to ______times longer than CFLs.

A) 3

B) 8

C) 15

                                                                                            Answer: B  — 8     LEDs last up to 50,000 hours which is eight times longer than CFLs.

11-Over the course of its lifespan, one LED will prevent approximately ______ ton(s) of greenhouse gas emissions from entering the atmosphere.

A) ½

B) 1

C) 3

                                                                                             Answer: A — During its lifespan, 1 LED will prevent 1/2 ton of greenhouse gas emission from entering the atmosphere.

12-According to EnergyStar.gov, America is challenged to change 20 million bulbs to LED in 2014. By changing those bulbs, over _________ in energy costs will be saved annually.

A) $20 million

B) $75 million

C) $118 million

                                                                                             Answer:  C  — $118 million in energy costs will be saved annually. That is the equivalent of 150,000 greenhouse gas emissions being removed from the atmosphere.

13-What percentage of the electricity in an office building is consumed by lighting?

A) 25 percent

B) 35 percent

C) 50 percent

                                                                                             Answer: B 35% — Lighting is the largest cost component of a commercial building’s electricity bill and a significant portion of the total energy bill.

By taking one small step toward being greener, our collective effort could be phenomenal.

Want more Earth Day trivia for a sustainable world?  Check this out: A Simple Switch for a Sustainable World

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>